Det Stora Retorikpriset 2016

Sissela Kyle

Juryns motivering:

Med värme, humor och osedvanlig skärpa iakttar årets pristagare både samtiden och sig själv. Det är bra att vara en fri man, men en fri kvinna som fröken Friman har årets pristagare gestaltat så miljoner tittare har fått veta något om kvinnokampens historia.
Hon skriver, regisserar, programleder, spanar och talar i radion med ett uttryck som sannerligen gör intryck!

 

 

 

Det Stora Retorikpriset 2015

Ulrika Knutsson

Juryns motivering:

En kulturjournalist som med skarp och personlig iakttagelseförmåga reflekterar över tingens ordning – i går, i dag och i morgon. En kritisk granskare, vars röst minner om berättandets glädje och kommunikationens möjligheter. Vår pristagares sprakande språk, målande adjektiv och litterära esprit skapar en närhet till lyssnare och läsare.

 

Det Stora Retorikpriset 2014

Christopher O’Regan

Juryns motivering:

Med en fot i det förgångna och genom dramatisering av historiska skeenden, skapar årets vinnare intresse, liv och puls av kärlek, makt och krig. Med sin språkliga briljans och sitt medryckande engagemang når vår pristagare oväntade åhörare i vår moderna tid. Han utövar folkbildning med närvaro och lyhördhet.

 

Det Stora Retorikpriset 2013

Jessika Gedin

Juryns motivering:

Att ställa frågor av genuint intresse och lyssna till svaren med samma innerliga förmåga till reflektion är en konst som inte alla behärskar, men som vår pristagare besitter till fulländning.

Årets vinnare har en äkthet, en rapphet och en gnista i sitt uttryck som öppnar portar till litteraturen, som får andra att inspireras och som gör intryck med förnuft och känsla.

Det Stora Retorikpriset 2012

Jason Diakité Timbuktu

Juryns motivering:

En person som med unik och uttrycksfull talang lägger pusselbitar med ord
och rytm, som får eftertanke och känsla att vibrera i samma takt.

Det Stora Retorikpriset 2011

Pia Johansson

Juryns motivering:

En improvisationens mästarinna. En okrönt drottning av Commedia dell’arte och en blomstrande Thalia, som tar människors skratt på största allvar. Årets vinnare bryter normer och levererar synvändor – berör hjärnor och hjärtan. Hon är en person som genom sin bredd inom skådespelar-yrket och sitt mod att förflytta sig mellan olika genrer vågar vidga egnas och andras vyer. En kvinna som med sitt uttryck gör intryck.

Det Stora Retorikpriset 2010

Lasse Granqvist

Juryns motivering:

En person som med ett äkta engagemang och tempofyllda exemplifieringar sprider glädje och berör människor i vardagen. Förmågan att få lyssnarna att leva sig in i stämningen och känna spänningen ger en stark känsla av närvaro och tydligt bild-skapande som väcker intresse och nyfikenhet.

 

Det Stora Retorikpriset 2008

Stavros Louca

Juryns motivering:

Stavros Louca är född på Cypern och bor numera i Stockholm där han är matematiklärare på Rinkebyskolan. Som pedagog är Stavros känd för att inspirera sina elever till att vilja lära sig mer. Han deltog som uppskattad och lyckosam lärare i SVT:s serie ”Klass 9A”, som utspelar sig på Johannesskolan i Malmö. Serien vann årets Kristallen för bästa dokumentärprogram.

Stavros har som mål att vinna sina elevers hjärtan och att avdramatisera svåra uppgifter. Med retoriken som bakgrund vill han skapa en stämning i klassrummet där alla kan känna harmoni.